Jurgos lazanija


Ko reikės:
- plokščių makaronų "lazanija"
- faršo
- pomidorų
- svogūnų
- česnakų
- paprikos
- grietinėlės
- pomidorų padažo
- sūrio

Pradedam nuo česnakų.


Tada apkepinam faršą.


Pipirinam irgi druskinam. Suberiam česnakiuką.


Apkepintas gaunasi toks.


Pjaustom paprikas.


Ir į keptuvę.


Paspalvinam :)


Pjaustom svogūnus pusmėnuliais.


Irgi į keptuvę.


Pjaustom pomidorus.


Svogūnai jau baigia apkepti.


Pomidorų eilė.


Skaniai apkepinam.


Jurga visas daržoves apkepindama truputį padruskina - skonio reikalas...

Tarkuojam sūrį.


Išimam pomidorus i lėkštutę.


Kitoj lekštėj svogūnai su paprika.


Ir faršas.


Produktai paruošti. Galima pradėti dėlionę. Imam makaronus.


Į skardą guldom lakštus.


Ant jų - pomidorus.


Tada svogūnus ir papriką.


Ant jų - faršą.


Ir sūrį.


Antrą aukštą kartojam ta pačia eilės tvarka.


Imam grietinėlę.


Ir pomidorų padažą.


Dedam kelis šaukštus.


Pamaišom.


Tada užpilam ant mūsų dėlionės.


Paskirstom +/- tolygiai.


Sūrio eilė.


Negailim sūrio.


Nustatom ~180°C ir ~30 min.


Ir kepam.


Kepam.


Ir iškepam.


Atimam šakutę ir bandom suspėti nufotografuoti, kol nesuryta porcija.


Va.


Skanu baisulingai. Neapsiėsti neįmanoma.

Bananų pyragas

Radau skaniai atrodantį ir nesunkiai pagaminamą pyragą, kurį komentaruose išvadino afrikietiška duona :) tas dar labiau paskatino pabandyti jį iškepti pačiam. Man gavosi labiau pyragas nei duona..


Ingredientai:
- 2,5 stiklinės miltų
- 2 kiaušiniai
- 3 bananai
- 2/3 stiklinės rudo cukraus
- 3 sriubiniai šaukštai abrikosinio arba apelsininio džemo
- 100g sviesto
- 1/3 stiklinės medaus
- 1 arbatinis šaukštelis druskos
- 1 arbatinis šaukštelis sodos
- 1 arbatinis šaukštelis kepimo miltelių
- 1 arbatinis šaukštelis cinamono
- 1 arbatinis šaukštelis vanilės ekstrakto/aromato
- 1/2 arbatinio šaukštelio tarkuoto muskato riešuto
- alus, kad geriau maišytųsi tešla :)


Aš sutarkavau visą muskato riešutą, tai man jo gavosi geras sriubinis šaukštas. Sudėjau visą, nes nu jis gi skaniai kvepia, ir skonį pagerina.. deja persistengiau. Kitą kartą dėsiu nepilną arbatinį šaukštelį. Manau, kad pusės riešuto turėtų būti per akis.


Imam didesnį bliūdą ir sumaišom jame: sviestą, cukrų, vanilę, cinamoną, muskato riešutą, sodą, kepimo miltelius ir druską. Mano sviestas buvo fasuotas po 125 gramus, tai sudėjau visą. Sviestu košės nepagadinsi ;)


Trinam mediniu šaukštu tol, kol gausis vientisa masė.


Supjaustom bananus griežinėliais į celofaninį maišelį. Sandarų maišelį.


Suminkom juos rankomis į bananų pliurzę.


Į bliūdą su jau turima koše sudedam: bananus, džemą, medų, kiaušinius.


Atsigeriam alučio ir maišom, gerai maišom.


Suberiam miltus ir toliau maišom.


Gaunam kažką panašaus į tai.


Susirandam kepimo formą ir ją ištepam sviestu. Arba įtiesiam kepimo popierių. Aš ir įtiesiau, ir ištepiau :)


Supilam tešlą į skardą ir parūkom. Duodam tešlai 10 minučių pastovėti. Tada pašaunam kepti.
Kepam 45 minutes maždaug 160°C temperatūroje.


Kvapas bute atsiranda gana greit, todėl užgeriam besikaupiančias seiles alučiu. Einam plauti indų.


Po 45 minučių pridengiam jau nebe tešlą, o pyragą, gabalu folijos ir kepam dar 25 minutes.


Išimam ir mėgaujamės pyrago aromatu bei nepastebimai platėjančia pasitenkinimo šypsena :)


Bepjaustant pyragą išlindo saulutė ir pagražino man paskutinį kadrą :)


Mano brangiausios komentaras: labai skanu! Bet muskato reikėjo dėti šiek tiek mažiau. Gana stipriai jaučiasi, bet pyrago negadina. Ir nepersausas.

P.S. Pabandžiau pusę muskato riešuto sutarkuoti (o ne visą) ir situacija pagerėjo. Muskatas jaučiasi, bet labai švelniai. Dabar reikia vanilės kiekį atidirbt, nes lyg irgi viso šaukštelio per daug, nors atvėsus pyragui kartumo nebesijaučia.
P.P.S. Pabandžiau pilti nepilną vanilės aromato šaukštelį - kol kas nebėra ką toliau tobulinti :)

Kordonblio


Šnicelis a la Kordonblio (Cordon Bleu), arba bandymas jį pagaminti :)

Ko reikės:
2 vištienos krūtinėlės,
truputis kumpio,
irgi sūrio,
2 kiaušiniai,
keli šaukštai miltų,
irgi trupinių,
pipirai, druska,
pusbutelis aliejaus.

alaus pagal pageidavimą. Aš gaminau ryte, todėl mano alus šį kartą lengvesnis :)




Nuplaunam vištieną, padalinam per pusę "po puselę" ir tą puselę įpjaunam (beveik perpjaunam) horizontaliai, kad mėsytė "atsiverstų" kaip knyga. Ją vėliau reikės užversti.



Saugom ruošiamą vištieną nuo norinčių nebelaukti patiekalo pagaminimo.



Mediniu plaktuku pamušam storesnes mėsytės dalis, tik ne dantukais, o plokštuma, kad nepadaryti faršo.



Išmuštą filé padruskinam irgi papipirinam.



Atrodo maždaug taip.



Tą patį padarom su visais 4 gabalėliais.



Prisistato mėsos saugotojai. Pabandytų dabar kas nors svetimas užeiti į virtuvę! Na, arba mums tereiktų trumpam išeiti "laikraščių parsinešt" :)



Atpjaunam 4 riekeles kumpio, nupjaunam skūrą.



Sūrio irgi reikės 4 gabalėlių - kiekvienam kepsniui po vieną. Aš atpjoviau storesnius gabaliukus, tai sūris per tas pora minučių keptuvėje neišsilydė. Tas reikalas skonio nesugadino visiškai, galbūt netgi atvirkščiai.
Kitą dieną šildant mikrobangėj (2 minutes) sūris išsilydo.



Ką papjaustėm - tą ir sudėliojam ant mėsytės. Sūrį apkabinam kumpiu. Man kumpis atsipjovė storokai, todėl perpjoviau, o ne perlenkiau :)



Užverčiam mėsytę. Stengiamės užlenkti taip, kad nebūtų išlindusio nei kumpio, nei sūrio.
Tada miltai - kiaušinis (išplaktas) - trupiniai. Tokia eilės tvarka. Galima pakartoti 2 kartus, bet man užteko vieno.



Labai "apsinešė" pirštai, tai nenufotkinau kaip atrodė viskas po miltų-kiaušinio-trupinių etapo. Šveičiam, gramdom pirštus po kranu.
Šioj vietoj skutam ir užkaičiam bulves. Turim laiko atsigerti alučio, parūkyti, suplauti indus.

Tada įkaitinam keptuvėj aliejų, įjungiam gartraukį, atidarom "fortkes" ir įdedam paruoštus kepsnius. Aliejus apsemia maždaug pusę kepsnio. Einam į kitą kambarį ir atidarom balkono duris. Keletą minučių kepam/verdam, kol trupiniai paruduoja, tada apverčiam ir kepam kitą pusę. Į keptuvę man tilpo po du. Po pirmos partijos aliejaus reikia papildyti. Išimam ir dedam ant popierinių rankšluosčių, kad susigertų nebereikalingas aliejus. Kepant daugiau nei 2 partijas, reikia išplauti keptuvę ir pakeisti aliejų.



Galutinis rezultatas atrodo taip. Virtos bulvės ir marinuoti agurkėliai ("uspaskiho") tinka labiausiai.



Skanaus!

P.S. mano mylimosios komentaras buvo maždaug: "o šoninė čia visai tinka, galėtų būti jos net šiek tiek daugiau" :)

Jurgos žemaičių blynai


Visą gyvenimą buvo mistika, kaip daroma virtų bulvių dičkukulių ir žemaičių blynų tešla. Visai neseniai Beatričė pasidalino informacija, ten pavadinta "mažyte paslaptimi", kaip ją pagaminti.

Išverdam nesvarbu kiek bulvių su lupena, dedam atvėsti.



Tuo metu pakepinam faršą, vis pamaišom, pagnaibom, kad nesušoktų dideliais gabalais.


Kol kepa vienas šonas, supjaustom svogūną ir česnaką.


Svogūną aš kepiau atskirai kitoj keptuvėj, kol pasidarys degintos karamelės spalvos.


Beriam kepintą svogūną ir visus norimus prieskonius į jau apkepusį faršą. Aš bėriau druską, maltus juoduosius pipirus, kaukazietiškų prieskonių mišinį, truputį mėtos, smulkiai kapotą česnako skiltelę. Dar trys minutės - įdaras gatavas.


Atvėsusias ir nuluptas bulves pagal receptą reikia malti mėsmale - nu kas ją paskui plaus. Labai tinka paprasta bulvių grūstuvė. Stengiamės, kad neliktų gumuliukų.


Va, čia ta "paslaptis": paspaudžiam sugrūstas bulves, kad tolygiai užpildytų bliūdą, dalinam pirštu į keturias dalis, išimam vieną ketvirtadalį.


Užpildom tą vietą bulvių krakmolu.




Toliau - kas priklauso darant tešlą: kiaušiniai, druska.


Minkom. Baisiai limpa prie rankų - kad būčiau žinojus.


Čtob dabro nipropadalo, rankas valom miltais.


Pasibarstom lėkštę, kur dėsim blynus. Miltų reikia berti gana storą sluoksnį, kitaip neina paimt nuo lėkštės.


Miltuotom rankom formuojam blynus.


Aš mėgstu, kai įdaro daugiau, todėl sunkiau sekasi juos užlipdyt.


Čia miltų ryškiai per mažai.


Dar klaida - sutaupiau lėkštę, kad plaut nereiktų, sudėjau blynus dviem sluoksniais - sulipo baisiai, teko lopyt.


Kepam įkaitintame aliejuje, kad gerai apskrustų iš abiejų pusių.


Iškepę atrodo taip. Valgėm su grietine, nes sviesto-grietinės padažą jau tingėjau daryt. Kaip atrodo lėkštėj, nespėjom nufotkint - ne tas galvoj buvo. Iš tikrųjų labai skanu :)