Jurgos žemaičių blynai


Visą gyvenimą buvo mistika, kaip daroma virtų bulvių dičkukulių ir žemaičių blynų tešla. Visai neseniai Beatričė pasidalino informacija, ten pavadinta "mažyte paslaptimi", kaip ją pagaminti.

Išverdam nesvarbu kiek bulvių su lupena, dedam atvėsti.



Tuo metu pakepinam faršą, vis pamaišom, pagnaibom, kad nesušoktų dideliais gabalais.


Kol kepa vienas šonas, supjaustom svogūną ir česnaką.


Svogūną aš kepiau atskirai kitoj keptuvėj, kol pasidarys degintos karamelės spalvos.


Beriam kepintą svogūną ir visus norimus prieskonius į jau apkepusį faršą. Aš bėriau druską, maltus juoduosius pipirus, kaukazietiškų prieskonių mišinį, truputį mėtos, smulkiai kapotą česnako skiltelę. Dar trys minutės - įdaras gatavas.


Atvėsusias ir nuluptas bulves pagal receptą reikia malti mėsmale - nu kas ją paskui plaus. Labai tinka paprasta bulvių grūstuvė. Stengiamės, kad neliktų gumuliukų.


Va, čia ta "paslaptis": paspaudžiam sugrūstas bulves, kad tolygiai užpildytų bliūdą, dalinam pirštu į keturias dalis, išimam vieną ketvirtadalį.


Užpildom tą vietą bulvių krakmolu.




Toliau - kas priklauso darant tešlą: kiaušiniai, druska.


Minkom. Baisiai limpa prie rankų - kad būčiau žinojus.


Čtob dabro nipropadalo, rankas valom miltais.


Pasibarstom lėkštę, kur dėsim blynus. Miltų reikia berti gana storą sluoksnį, kitaip neina paimt nuo lėkštės.


Miltuotom rankom formuojam blynus.


Aš mėgstu, kai įdaro daugiau, todėl sunkiau sekasi juos užlipdyt.


Čia miltų ryškiai per mažai.


Dar klaida - sutaupiau lėkštę, kad plaut nereiktų, sudėjau blynus dviem sluoksniais - sulipo baisiai, teko lopyt.


Kepam įkaitintame aliejuje, kad gerai apskrustų iš abiejų pusių.


Iškepę atrodo taip. Valgėm su grietine, nes sviesto-grietinės padažą jau tingėjau daryt. Kaip atrodo lėkštėj, nespėjom nufotkint - ne tas galvoj buvo. Iš tikrųjų labai skanu :)

No comments:

Post a Comment